Tack Agata för ditt tips på pensionärskaka!! Den ska jag nog testa nån gång, men tills i dag tror jag det måste innehålla choklad ;) Så det här kommer det att bli... Nu måste jag iväg till lilla butiken nära oss, vännerna kommer ju snart!!
SMARRIG KLADDKAKA
200 g mörk choklad, 70% (jag tod Pandas mörka choklad, 49%)
200 g smör eller margarin
2 dl socker
4 ägg
½ tsk bakpulver
3/4 dl maizena majsstärkelse
Glasyr:
150 g mörk choklad (åter tog jag Pandas)
½ dl vispgrädde
1 msk smör eller margarin
Garnering:
½ dl hackad choklad
kakaopulver
Servering:
1 l vaniljglass (nästa gång kör jag med vispgrädde istället)
Nescafé espressopulver (jag lämnade bort detta)
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en bakform, ca 12*35 cm. Eller en rund med ca 24 cm diameter. Mjöla med majsstärkelse så blir kakan gultenfri.
Bryt chokladen till smeten i mindre bitar och smält ihop med matfettet på svag värme. Låt svalna en stund.
Tillsätt sedan sockret i chokladsåsen och äggen ett i taget. Rör smeten slät.
Sikta ner bakpulver och majsstärkelse och rör åter smeten slät.
Bred ut smeten jämnt i formen, grädda kakan i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten. Låt kallna i formen.
Glasyr: Bryt chokladen i mindre bitar. Koka upp grädde och matfett i en kastrull. Ta kastrullen av värmen, tillsätt chokladen och rör tills den smält.
Lossna den kalla kakan ur formen (alltså bra med en form med löstagbar kant) och bre över glasyren. Strö på hackad choklad och sikta över lite kakao.
Servera kakan med mjukrörd vaniljglass som smaksatts med lite espressopulver
Låter gott :) tack för kommentaren om sjalen, den blev jättehärlig! ..kunde inte hålla mig, utan har börjat på ÄNNU en sjal.. Haruni heter den, massa spets, supersnygg! Jag är väl sjalgalen antar jag :D
SvaraRadera