Jag har lovat en vän att blogga om en av mina favoriträtter på julbordet... Snart är det dags igen, mmm...
Rätten heter Sill á la Russe. Jag har gjort denna till julbordet i över 20 år nu, då i början gjordes flera fat och gavs bort i julklapp. Min pappas farbror såg alltid fram emot sillfatet vi kom med på julafton. Det hela är egentligen mycket enkelt...
Du behöver, på ett ungefär:
5-6 matjes sillfiléer
1 1/2 dl majonnäs
1 brk gräddfil
400 g hackad saltgurka
4-5 st rel. stora hackade rödbetor
4-5 kokta ägg, även de hackade
3-4 gula lökar, surprise surprise, hackade...
Dill
Kapris
Så... Skär sillfiléerna i ca 2 cm breda bitar, placera dem på ett serveringsfat, modell stort. Bilda en lång bädd som går över fatet. Rör ihop såsen, lägg vid beov till mer majonnäs. Häll såsen över sillen.
Hacka alltså alla grönsaker. Placera ut gurkan och ägget bredvid varann i lämpligt stora högar. Lök och rödbeta placeras på andra sidan sillen. Sätt inte rödbeta och ägg bredvid varann, då blir ägget rött (om du nu inte vill ha röda ägg...) Strö över klippt dill och kapris. Finns inge godare, trust me!
Här har jag placerat ut grönsakerna på ena sidan, det går också lika bra, naturligtvis... Bilden är från jul 2009.
namm
SvaraRaderaDet ser gott ut. Kanske skulle det kunan bli en nyhet på julbordet iår.
SvaraRaderaTack för tipset.