onsdag 28 september 2016

Loppisfynd!

Jag hade tänkt låta bli att shoppa nåt under vår Sverige-resa... Ja, ni kan ju tänka er hur det gick ;) Jag ska visa er garnen jag köpte i ett senare inlägg, detta inlägg rör ett fynd jag gjorde på tisdag.

Lite bakgrundshistoria till en början. När svärmor var ung arbetade hon i Stockholm som barnflicka åt familjen von Essen. Exakt hur många år hon var i Stockholm vet jag inte, därifrån åkte hon senare med en diplomatfamilj, som barnflicka, till Sydafrika där hon sen kom att träffa min blivande svärfar. Under hennes tid i Stockholm kan jag tänka mig att hon har haft nån ledig dag, naturligtvis, och kanske gått i gamla stan, precis som vi nu gjorde. Hon kanske letade efter en exakt sak, det gjorde inte jag. Nånstans här i Stockholm köpte hon antaglien en svart ljusstake, den här fick vi ärva efter henne när hon gick bort för 8 år sedan. Den är lite finurlig, har inte sett en dylik tidigare. Så tänk er då, att jag och Maria går in på Stadsmissionen, går runt i affären och tar ett varv kring bordet vid kassan då vi är på väg ut... Vad skådar inte mitt vänstra öga, om inte en exakt likadan ljusstake!! Hur är det möjligt att jag hittar en sådan, över 50 år senare?!

Jag vet inget om ljusstaken, inget annat än att det står Japan under den. Den är tung, nån metall. Kanske nån av mina läsare är mer bevandrad vad det gäller detta och kan hjälpa mig få fram nån info om dem? Vore mycket tacksam :) På Lagerhaus köpte jag två schiffer-underlägg då ljusstakarna är öppna undertill, underlagen är för stora men får duga tills jag köper nåt annat.
Så länge jag väntar på den infon så sitter jag här och njuter av mina två svarta ljusstakar :)6 kommentarer:

 1. Spännande historia!
  Kan det vara så att de små hålen runt det stora ljuset är tänkta för tunnare ljus? Har sett nåt liknande i nåt annat sammanhang men kommer inte ihåg var, tyvärr. Ljus var väl ganska dyra när svärmor använde den!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det kunde vara så, att den är tänkt för mindre ljus också. Lessen att jag aldrig frågade svärmor om det... Under den står det "Japan"...

   Radera
 2. Vad spännande! Galet sammanträffande. Jag har tyvärr ingen hjälpsam information men hoppas att någon kan hjälpa dig med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är helt otroligt! Ljustakarna har knappast nåt större ekonomiskt värde men de är ovärderliga till mig :)

   Radera
 3. Det är möjligen inte tänkt till rökelse pinnar?

  Laila/ garntrassel.wordpress.com

  SvaraRadera
 4. Ja, det kunde det eventuellt vara. Kan dock inte tro att man skulle ha så många rökelsepinnar på en gång som det finns hål :p :D

  SvaraRadera