torsdag 17 oktober 2013

Livsviktig stickning

Jag fick ett tidningsurklipp av min farmor idag. Artikeln är på finska, men den var helt enkelt för bra för att inte dela med er så jag översätter delar av den här.
Aivot kuntoon kutomalla! Få ordning i hjärnan genom att sticka! Hur många gånger har jag inte sagt det, att stickningen många gånger varit min stora räddare. När det blir för mycket, då är det lugnt att ta fram en stickning och sticka bort tankarna för en stund.
Suomessa myydään 10 miljoonaa lankakerää vuodessa! I Finland säljs det 10 miljoner garnnystan per år! Alltså fatta! Vilken otrolig mängd! Helt plötsligt blir den egna garnsamligen som en droppe i havet. Dessa 10 miljoner nystan är så pass många, så man kan linda in hela jordklotet 20 varv med garn!I artikeln nämns också orden neuloosi och neuootikko. Neuloosi beskrivs på finska som "jatkuva tarve kutoa", på svenska "ett fortsatt behov att sticka". Vad neuloosi är på svenska, ja det vete sjutton? Sticksjuka, så där enkelt översatt :) Neulootikko sägs man vara "jos ei pysty laskemaan kudinta kädestään". Man blir enligt artikeln en stickfanatiker, när man helt enkelt inte kan lägga stickningen i från sig."Käsityöt ovat erinomaista aivojumppaa: neulominen parantaa aivopuoliskojen yhteistyötä ja lisää luovaa ongelmanratkaisukykyä. Puuvilla- tai villalangan kosketus aktivoi aivoja paremmin kuin tasainen muovinen tietokoneen näppäimistö". "Handarbete är utmärkt som hjärngymnastik: att sticka förbättrar hjärnhalvornas samarbete och ökar en kreativ problemlösning. Beröringen från bomulls- eller ullgarn aktiverar hjärnan bättre än en dators plast tangentbord". Det här bevisar ju varför man SKA sitta och sticka under föreläsningar, lektioner och möten! Man lär sig mycket bättre då.
Speciellt tycker hjärnan om att sticka och lyssna på musik, samtidigt. De djupa områden i hjärnan aktiveras när du slappnar av, vill du lära dig ett nytt språk lönar det sig att sticka samtidigt.
I slutet av artikeln säger operasångaren Petri Bäckström att han alltid stickar före och efter en föreställning, det gör att han kan koppla av. "Moni kollega menee kuppilaan juomaan oluen, mutta pitemmän päälle neulominen on terveellisempi vaihtoehto". "Många kollegor går till puben och dricker en öl, i det långa loppet är det hälsosammare att sticka". Klok man, denna Petri ;)
1. Laita musiikki soimaan ja neulo. Lyssna på musik och sticka.
2. Kudo stressaavan päivän jälkeen. Sticka efter en stressig dag. (Pulsen sjunker, ett bra sätt att varva ner innan sängdags).
3. Kuuntele vierasta kieltä ja neulo. Lyssna på ett främmande språk och sticka. (Du lär dig bättre när du har ett öppet sinne och är avslappnad).
Tyvärr har jag inte hela tidningen, kan inte säga varifrån artikeln är tagen, men den får 10 poäng utav mig!
Nej, bilderna har ingenting med texten att göra. Tänkte liva upp den med nåt att titta på mellan styckena :)

6 kommentarer:

 1. Det där var bra! Nu måste jag nog börja sticka igen, har varit så stressad att jag inte ens har kunnat tänka på handarbete! Tack för att du delade med dig dom kloka orden! H.Tilda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har märkt att då jag är jättestressad mår jag bättre av att "tvinga" in 15 minuters sticktid :) Jag tycker det är så roligt när handarbetandet "ligger i tiden" och det skrivs så positivt om vår älskade hobby. / Mikaela

   Radera
 2. Egentligen vet ju vi som stickar allt det där. Men rätt som det är springer man sitt råttrace och glömmer att avsätta tid och frid för stickning. I kväll är det stickning på programmet! Tack för kloka ord!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker unna mig sticktid varje dag. Alla gånger lyckas det inte, om tex. ögonen faller ihop ;) Ha det så bra! / Mikaela

   Radera
 3. Det låter som en himla klok artikel! :)

  SvaraRadera
 4. Tack för översättningen! Många kloka ord i den.

  SvaraRadera