söndag 31 maj 2015

Dagen efter

Nu återgår vi sakta mak till vardag i vårt hus igen. Sonen blev utexaminerad datanom i fredags, vi firade honom hela dagen lång igår. En fin fest blev det med härliga gäster, massor med blommor, skratt och umgänge. En fin dag som blev ett fint minne.



Jag har inte orkat sticka så mycket veckan som har gått, all energi har gått åt till att planera festen. Vad som ska bakas, vad som ska köpas, vad som ska lånas osv... Men nu när dagen har varit och farit är det dags att plocka fram stickorna! Funderar på ett nytt projekt, tror jag ska sticka Marin i ett lämpligare garn än sist... I eftermiddag ska vi iväg och fira mamma som har födelsedag i morgon, roligt det också!

Angående lägret så har vi 8 platser kvar, skynda dig och anmäl dig om du vill med i det glada gänget!

onsdag 20 maj 2015

Internationellt stickmys!

Lördag 13 juni är WWKIP (World Wide Knit In Public Day), detta uppmärksammar vi även på Juthbacka! På området pågår American Car Meeting samtidigt, men vi sitter i herrgården (ute i parken vid vackert väder) så vi ryms nog alla :) Vi stickar mellan kl 11 - 16.




Vi äter en lätt lunch (kycklingsallad) och stickar och njuter. Garnstugan har Sandnes garn framme för den som vill klappa lite garn, även en del reaprodukter finns kvar (mönster, garn, Knit pro-produkter)! Pris för lunch (inkl. "hyra") 10 €.

Varmt välkomna! Alla får komma, trots att man inte varit med tidigare :)

tisdag 19 maj 2015

Nästa par ut från sockfabriken

I fjol köpte jag ett grönmelerat Nalle-nystan på rea. Genast lade jag upp för ett par sockor, den första blev klar i ett nafs. Sen packades stickningen av nån anledning ner och glömdes. När jag var på restgarnsjakt på vinden kom påsen med en ensam socka fram, så kan vi ju inte ha det! Här behövs en maka!

Sagt och gjort. En dag senare har jag ännu ett par sockor färdiga! Wohoo! I och med att bara en socka är stickad på 2015 är inte detta par med i sockutmaningen att sticka 15 par under 2015.











Garn: Novita Nalle Taika
Åtgång: 70 g
Stickor: Karbonz 3 mm
Mönster: Bassockor


söndag 17 maj 2015

Mekkotehdas

I fredags fick jag så min morsdagspresent, boken Mekkotehdas aikuisille (=Klänningsfabriken för vuxna). Ska börja med att säga att detta inlägg inte är sponsorerat, åsikterna är helt mina egna.








Boken, som alltså är på finska, känns lyxig när man tar i den, pappret är av bra kvalité.




Boken, som har 136 sidor, inleds med flera sidor teknik, vilket är perfekt för mig som inte sytt klädesplagg tidigare. Bilderna är detaljrika och bra förklarade. Här skriver dom bland annat vad man ska tänka på innan man börjar sy, hur man ska ta sina mått och hur man ritar av mönstret. 8 sidor totalt med instruktioner, perfekt! Sen börjar mönstren, första mönstret är den klänning jag ska sy, Aino.







Bilderna är mycket vackra, det tyckte även dottern. Genomtänkta och inspirerande, boken är en perfekt bok att bläddra i, om än så bara för bilderna!




Jag vill ha örhängena på bilden nedan, längst i vänstra hörnet!



13 mönster på klänningar el tunikor för damer, 2 klänningar för flickor, några väskmönster och två stickade plagg finns i boken. Det finns till och med matrecept i den, perfekt! Klänningarna för damer finns i många storlekar, från 34 till 46, finns även en kjol som är stl S - L.  Barnklänningarna är i storlekarna 98/104-134/140.




Längst bak finns mönsterarken till alla mönster.




Jag tycker väldigt mycket om boken! Jag har svårt att säga om svårighetsgraden på mönstren, men jag kan tycka att dom inte ser såå himla svåra ut, men jag kan ha fel ;) Väl värt sina pengar är den definitivt! 5 trådrullar av 5 möjliga.





Boken finns att beställa på Adlibris, bland annat.

fredag 15 maj 2015

Rester

Jag gick upp på vinden nyss för att hämta ner min låda med tunna sockgarnsrester. På samma gång "hittade" jag 3 st pågående projekt, en oversize tröja, en tröja och ett par sockor. Sockorna blir klara så småningom (har bara den andra kvar), tröjan tror jag att jag river upp, garnet förtjänar att bli stickat. Oversize tröjan får jag se hur jag gör, om jag hittar var jag var i mönstret...




Men till resterna... Igår fick jag plötsligt ett sånt ha-begär efter ett par restgarnssockor! Bara att göra som begäret säger, så att säga ;) Ska börja med att nysta upp alla halva nystan till två halvor istället, så får jag sticka sockorna på samma gång, då blir nystpinnen det perfekta verktyget!





söndag 10 maj 2015

Mini-KAL

Länge har jag velat sticka denna kofta men aldrig kommit till skott. Jag är mycket känslig mot garn som är stickiga som kliar och pickar på mig. Denna kofta är stickad i ett ullgarn som ser ut just så, stickigt. När jag sen på Instagram såg en kofta stickad i Line föll jag som en fura. Tätheten i mönstret och på garnet är densamma så det var bara att plocka fram Line och sätta igång! Jag var duktig och stickade  två (!) provlappar, kom fram till att jag måste gå ner lite i stickstorlek för att få rätt maskantal. Jag stickar med stickor nr 3.75 mm istf 4 mm.




Jag vet att min mamma länge sökt efter ett mönster på en kofta hon vill sticka. När jag bestämde mig för denna skickade jag bilden på koftan åt henne, nu stickar vi samma kofta båda två, det blev en liten mini-kal (knit-along)!










Koftan vi stickar är alltså Siri. Jag har kommit så pass långt att jag har delat av för ärmarna. Jag älskar hur maskorna ser ut, det fyller på nåt sätt ut så bra. Mitt högra lillfinger tar stryk däremot, vet inte hur jag håller handen så att jag får en blåsa på insidan av fingret...






Nu ska jag spendera förmiddagen av den här söndagen, som i Finland är morsdag, stickandes på denna kofta för att sen åka till mina föräldrar och fira världens bästa mamma. Ha det så bra, 'til next time!


fredag 8 maj 2015

Stickmys

I morgon är det dags för stickmys! Platsen är den samma, Juthbacka herrgård i Nykarleby, även tiden är som den brukar, kl 12-16. Kaffe & en salt paj, 6 €. Varmt välkomna med, trots att du inte varit med tidigare! Vi ses i morgon!



torsdag 7 maj 2015

Trädgårdssockor

Tredje paret ut i utmaningen 15 par sockor under 2015 är dessa härliga trädgårdssockor.







Garn: Regia Garden effects, färg nr 03305
Stickor: Gissar på 2.5 mm
Åtgång: 55 g
Mönster: Bassockor


tisdag 5 maj 2015

Svart, sa du?

Ni vet talesättet, skomakarens barn går utan skor... Under våra 22 år tillsammans har jag bara stickat ett par sockor åt maken. Ja jag vet, jag skäms :( Så länge min mormor levde höll hon honom med sockor, nu är det 6 år sedan hon gick bort vilket betyder att maken var i behov av ett par sockor. "Kan du inte sticka ett par svarta sockor åt mig?", undrade han. Njoo, visst kan jag det, är det ok att jag lägger till lite färg i skaftet? "Go for it", sa han...






Sockorna är stickade för nån månad sedan, bilden nedan är tagen under Vasaloppet...




Jag tog med mig de färdiga sockorna till ett stickcafé, bra att fästa trådarna då du sitter och pratar med folk :)




Tyvärr finns ingen bild av de helt färdiga sockorna. När jag kom hem från stickcaféet norpade maken sockorna åt sig och har haft dom på sig varje dag efter det. Det här betyder att dom redan är noppiga och ser använda ut, gaaaah... Nåja, får sticka ett par till åt honom, har randningsgarn kvar ;)

Garn: 7 bröder från Novita
Stickor: 3.5 mm Cubics dpn's
Mönster: Bassockor med slätstickat skaft
Åtgång: 146 g


måndag 4 maj 2015

Fan shawl

Här betar jag av FO-högen, känns så bra! På tur står sjalen Fan shawl som jag påbörjade vad jag tror var 2011. Om du inte är registrerad på Ravelry (det lönar sig att göra det, kostar inget) finns mönstret också här.






På bilden nedan syns det bra hur sjalen är stickad. Den stickas i "moduler", man börjar längst ner och stickar sen från sida till sida. Mitt garn tog slut men det är lika så bra, jag tycker mer om långsmala än "korthöga" ;) sjalar.














Garn: Estelle från Permin
Stickor: 3 el 3.5 mm Cubics från Knitpro
Åtgång: 70 g, vilket är märkligt iom att ett nystan Estelle väger 25 g och jag måste ha använt tre...

Jag är mycket nöjd med den här sjalen, mjuk och lätt som en fjäder är den!




söndag 3 maj 2015

Filten!

Det hade jag aldrig kunnat tro, då för 15 veckor sedan, när jag plockade bland mina 7 bröder garn. Att den filt som jag då påbörjade skulle bli klar under samma vår!













Jag har virkat min filt i 7 bröder, en hel massa glada färger. Dels rester, dels hela nystan. Virkade 5 varv med fasta maskor runt hela filten när rutorna var sammanfogade. Kanten vågar sig (varför?) men det kan jag leva med.







Gult, rött, blått, rosa, lila, turkos, mossgrön, beige, mörkblå, mörklila... Allt sammanslaget till en färgexplosion till filt!












Mönstet är från Drops design, klicka här så kommer du till det.









Mönster: Bohemian Oasis från Drops design
Garn: 7 bröder från Novita
Åtgång: ca 2,1 kg garn (!)
Virknål: Clover 4,5 mm