fredag 30 januari 2015

Man gör det man kan

När en vän genomgår en tuff behandling känner man sig maktlös. Man vill krama om och göra allt bra igen, som när man var barn och skrapade upp knäet och kom hem gråtande. En kram, lite blås på det onda och allt var väl igen. Nu är det inte så lätt längre.

När jag grubblar och funderar, ältar och är lessen, då är stickningen bästa medicinen. Att sen få sticka, ja jag räknar det som ett privilegium, en mössa åt henne så ställer jag upp fortare än du kan säga cancer. Fuck cancer säger jag bara.




Ovan ser ni mössan direkt efter att jag avmaskade den. En liten snutt garn blev kvar, stickade snabbare än tåget på slutet så garnet skulle räcka ;)

Garn: Katias Merino baby, färg fuchsia
Mönster: Shedir
Stickor: Knit pro rundsticka 3.5 mm 40 cm
Åtgång: Gav bort mössan i onsdags utan att ha vägt den, gissar på 48 g


Psst... Rean är i full gång på Garnstugan...





onsdag 28 januari 2015

Garnstugan

För 6 år sedan hade jag precis grundat Garnstugan, planeringen för webshopen var i full gång. Det skulle komma att dröja 6 månader innan jag i juni kunde öppna shopen.




Genom Garnstugan har jag fått utlopp för min kreativitet, jag har fått hålla kurser och workshops, jag har farit runt med bilen fullpackad med garn och hållit garnpartyn, jag har deltagit i läger, jag har träffat härliga människor jag inte skulle ha träffat annars och jag har fått massor med nya härliga vänner. För 6 år sedan såg mitt liv helt annorlunda ut än  vad det gör idag dock...




Jag arbetar, som ni vet, sen ett år på Stiftelsen Juthbacka. Detta är ett jobb som jag stortrivs med, älskar att gå till jobbet varenda dag, längtar till måndag! Jag har satt, och tänker sätta, ner min själ i det jobbet, vill satsa 100 % på jobbet. Detta gör att Garnstugan blir lidande...




Jag har inte längre den tid och ork det krävs att driva webshopen. Jag borde sätta ner tid på att gå igång en ordentlig marknadsföring, borde synas mer, borde beställa in mer garn och stickor. Borde satsa, helt enkelt, och det har jag inte kapacitet till. Så. Jag kommer att stänga ner webshopen 28.2.2015. Igår satte jag igång rean, minst -30-50 % på utvalda produkter. Varmt välkomna för att fylla på era garnlager innan jag stänger dörren och tackar för mig.




Har DU tiden och orken som jag kanske saknar? Skulle du vilja driva en garnwebshop? Då kan du köpa Garnstugan, bara att kontakta mig ;)


lördag 17 januari 2015

Long time coming!

Det finns projekt som man får färdigt i ett huj, som är roliga och inspirerande från första till sista maskan. Och så finns det dom som inte är det.

När Novita för många år sedan kom ut med garnet Polku blev jag kär i den här färgen, morot. Den var och är helt underbar!



För fyra (!!) år sedan åkte vi iväg på semester mot östra Finland. Jag plockade ner två nystan Polku, stickor och den senaste Novita tidningen i projektväskan och satte mig tillrätta i passagerarsätet.




Den första sockan blev klar då, antingen under resan eller när vi kommit hem, det minns jag inte. När jag nu i julhelgen plockade fram stickningen hade jag stickat resåren + ca 3 cm på skaftet på andra sockan. Jag stickade vidare... Ni ser färgskiftningen mellan det bruna och det gröna? Mellan det blå och orange? Det här är knutar. Totalt tog jag upp 6 (!!!) knutar från var jag återupptog stickningen tills här på bilden. Garnet är melerat och går över i nästa färg gradvis, är tanken. Men jag fick nu klara ränder pga. dessa jäkla knutar. Arg som ett bi mailade jag Novita. Nån knut måste man väl acceptera, men sex stycken var för många. Fick svar två dagar senare var de beklagade det skedda. De förklarade hur man ska sticka och skarva vid knutar (jotack, jag kan sticka) men avslutade med att skriva att de kommer att skicka kompensation för detta. Tack, säger jag!

Så blev det fredagkväll och soffmys i mitten av januari 2015. Socka nummer två blev klar! Eller ja, det trodde jag. Foten var ca 8 varv kortare än foten på den första sockan. Efter att jag rev upp och stickade foten på nytt, maskade av för tån och fäste trådarna har jag nu ett par över-knäet- långa sockor färdiga!! Det är utlovat kallare väder till nästa vecka, får lov att gräva fram nån passande kjol att ha, för dessa måste ju visas upp!



Mönster: Ylipolven sukat från Novita
Stickor: Nova metall nr 3 mm från Knit pro
Åtgång: 116 g

Ännu är jag irriterad över ränderna på socka nr två, men tycker faktiskt inte att det syns lika bra nu när dom är färdiga. Så det blir nog bra i alla fall!

Nu påbörjar jag ett stort projekt. En virkad filt i 7 bröder-garn. Har testvirkat en ruta och nu är det vara att köra!!



måndag 12 januari 2015

Varmt på tassarna

Idag har det varit kallt, likaså utlovas till i morgon. Tur att man har varma vantar att sätta på händerna!



Vantarna är stickade i Fritidsgarn från Sandnes garn. Ett härligt garn!




Åtgång: 78 g, inklusive knapparna


Tyvärr minns jag inte vilken storlek jag hade på stickorna, 6 mm kanske? Jag fick mönstret av en stickmys-deltagare, får fråga henne. Som pricken över i:et sydde jag på knappar som dekoration. Nästa par har jag tänkt brodera på, måste bara sticka vantarna först...



söndag 11 januari 2015

3-in-1

Årets första socka har trillat av stickorna. Jag påbörjade dem under mellandagarna, fick dem färdiga strax efter nyår.




Garn: Zaubergall, färgen Cranberries
Stickor: Karbonz 15 cm stl 2,5 mm
Mönster: Basmönster med istickshäl
Åtgång: 64 g
Övigt: Par #1 i #15in2015, en sockutmaning som jag hittade på Instagram. Du ska alltså sticka 15 par sockor under 2015. Jag tjuvstartade lite med dessa, men räknar ändå med dem :)


Par två har legat färdiga i en låda länge redan. Påbörjade dem i somras, vet inte varför det tog sån tid att få dom färdiga, älskar ju det här garnet!




Garn: Self striping sock yarn från Eaden yarns, färgen Arne
Stickor: Knit pro dpn's 2,25 mm
Mönster: Basmönster
Åtgång: 63 g


Tredje paret är ett par sockor som marinerats läääänge i sin projektpåse. Jag minns att jag påbörjade denna stickning i bussen på väg till handarbetsmässan i Tammerfors antingen år 2012 eller 2013. Jag hade nästan kommit fram till avmaskningen för tån men slutade sticka för jag var osäker hur lång jag skulle räkna med att istickshälen blir. Nu vet jag att jag ska sticka foten ca 10 cm kortare än vad min fot är, då passar sockan sen.




Garn: Citrongul, handfärgat sockgarn av Ulrika. Köpte detta garn + två andra färger för många år sedan.
Stickor: Knitpro dpn's 2,5 mm
Åtgång: 63 g
Mönster: Minns inte varifrån jag tagit mönstret, våffelmönster liknar det i varje fall. Istickshäl.






onsdag 7 januari 2015

Årets första

Nytt år - nya stickmys!

Årets första stickmys blir lördagen den 24.1.2015 kl 12.00-16.00 vid Juthbacka herrgård.

Vi stickar, virkar, planerar, drömmer, skrattar, pratar, klappar garn, umgås och har en härlig, avkopplande eftermiddag tillsammans. Kaffe & dopp 6 €. Varmt välkomna!!



tisdag 6 januari 2015

Fotodag

Idag är det EFIT-dag igen. Fler som deltar hittar du här.

Vaknade kl 8, kunde somna om. Vaknade kl 10:30 med låg kvar och myste med Vilma. Väl uppe...

Ca kl 11:30

Dricker en kopp kaffe och ser via Ulrika att det är EFIT idag.




Ca kl 12:30

Sitter i vardagsrummet, massa med snö hänger från taket. Maken tänder en brasa i kaminen.






Ca kl 13:30

Fotade färdiga projekt där ute i smällkalla vintern. -15 grader har vi just nu.




Ca kl 14:30

Då rotade jag i mitt garnskåp för att leta fram det rätta garnet till en Marin. Kör med detta vintage Novita Panda Karhu-garn som jag har fyndat på loppis för många år sedan. En perfekt saffransgul sjal!




Ca kl 15:30

Satt i soffan och stickade på Marin. Krångligt, men praktiskt, med mönster på iPaden. En ack så viktig rad "försvann" och jag fastnade på varv 2 i mönstret. Tack för snabb hjälp Dödergök!




Kl 16:30

Då håller jag på med maten.




Ca kl 17:30

Spelar Mahjong Trails.



Ca kl 18:30

Då satt jag i soffan och stickade vidare på Marin.



Ca kl 19:30

Sitter kvar i soffan och stickar på Marin. Började titta närmare på bilden och ser att jag har stickat fel typ halvvägs så nu får jag riva upp... Så inga fler bilder blir det idag, kommer att sitta på samma ställe i soffan med samma stickning tills jag går och lägger mig. Vi ses nästa gång!



lördag 3 januari 2015

Min garnsamling 2015

Ja att det här. Jag älskar garn, det vet alla. Älskar stickning likaså. Men att jag skulle ha så mycket garn, ja det visste jag inte! Nu ska här stickas, ur det egna garnskåpet, det här går inte! Eller klart det går, men jag vill allt banta ner min stash med nån kilometer i år ;) Har sålt en hel del, hoppas få sålt ännu mer. Men så som det stormar, snöar och viner i knutarna idag så kanske det är bra med lite extra isolering? ;)








Psst... Det här är inte allt... ;)

fredag 2 januari 2015

Andra dagen

Så var julgranen ett minne blott. Jag märkte igår att den barrar bara genom att man tittar på den, det regnade barr när jag klädde av den idag. Maken tvingade ut den genom dörren vilket ledde till att vi hade tusentals barr över hela vardagsrummet. Men det var det värt, det var nog den tätaste och finaste gran vi nånsin haft!

Men nu är det nya tider, vi skriver 2015! Hoppas ert år har börjat bra och att ni ser ljust på framtiden. Gårdagen började på bästa sätt när jag fick veta att en kär vän, en sticksyster, fått sitt efterlängtade barn. Kärlek! Mitt finger har också visat sig från sin bästa sida, det värker inte längre! Jag har stickat lite på den röda sockan, har halva foten + hälarna kvar.

Tröjan har också växt lite, med betoning på lite. Jag har nu kroppen klar men den saknar ännu ärmar. Stickade två varv med orange på slutet, gjorde även avmaskningen i orange. Orange och grått tillsammans är ju bara så fint! Får se om jag tar itu med den idag eller om jag fortsätter med mitt projekt från igår...





Jag började gå igenom min garnsamling, började med sockgarn på nystan. Det blev en hel del, kan man säga. En hel massa för att vara exakt. Arbetet fortsätter idag, plockar samtidigt undan sånt som jag inte längre vill ha och säljer detta. Jag sålde en massa igår på Instagram (heter Ickamicka där) och på en finsk garnloppissida på Facebook (Lankahamsterit). Blir säkert mer garn som hamnar där idag kan jag tro. Jag skrev upp allt garn, alla gram och metrar igår. Skrev sedan in detta i ett excel-dokument (ja, jag vet, helt knasigt!) och tänkte trilla av stolen när jag såg totala mängden meter sockgarn jag har... 31 km, det är nästan tur-retur till Nykarleby från Jakobstad! "Hittade" två nystan till idag när jag redde upp en stickkorg. Det här borde betyda att jag endast ska sticka sockor i år :D Har gått med i en utmaning på Instagram var man ska sticka 15 sockor under 2015, åtminstone har jag garn så det räcker ;)





Och så en bild på julgranen, den finaste! Har inte heller visat de två julkulor som jag stickade 2014, dom ser ni även här. God fortsättning kära vänner!