onsdag 27 november 2013

Aino

Av nån anledning har jag inte stickat många par vantar. Sjalar däremot finns det MÅNGA utav, men bara ett par vantar. Godisvantarna som jag stickade tidigare i höst, dom fick mamma i måndags. Jag ska sticka mig ett par till i det mönstret, i orange och grått. Har inte bestämt vilket färg pärlranden ska ha än. Mina ugglevantar, också dom påbörjade i höst, har jag rivit upp då dom blev alltför stora, har inte börjat på nytt med dom än.

Men jag har faktiskt fått ett par vantar färdiga! Dom har legat på blockning sen i förrgår, dom är alltså torra nu, har dock inga bilder på dom i användning än. Så ni får nöja er med dessa bilder än så länge :)

Bilderna har jag lagt upp på Instagram också, ni hittar mig som Ickamicka.

Här är alltså mina Aino mittens, stickade i Juvel från Schachenmayr (du hittar det i Garnstugan).




Stickade den första vanten, så när som på tummen, i bussen på väg till handarbetsmässan i Tammerfors för en vecka sen.






Tyvärr ser vintern ut att ha fått ge vika för massa plusgrader och regn idag, men hoppeligen får vi snart mer snö så jag får börja använda vantarna. Om inte kanske vi får flytta dit var det finns mer snö ;)


måndag 25 november 2013

Nytt på kommande!

Ja, nu ligger det en massa nytt i luften... Nytt garn, ny garnleverantör, nya mönster... Snart övergår november i efterlängtad julmånad, då händer det massor i Garnstugan! Här är en liten tjuvkik på vad som komma skall ;)

Inkommande lördag, den 30.11 kl 9-14, finns Garnstugan med på julmarknaden vid Sunds trädgård här i Jakobstad. Där kommer förhoppningsvis bordet digna av nyheter! Varmt välkomna (på julmarknad som håller på till kl 16, jag åker hem redan vid 14 för att inleda lillajulfirandet)!



söndag 10 november 2013

En tävling!

Inte hos mig, inte än. Besökarantalet växer, när vi når 100 000 ska också jag ordna en finfin tävling. Än så länge kan ni titta in hos Löpmaskan, hon ordnar en tävling där du ska anmäla dig senast idag!

Om jag vann, då skulle jag gärna få hem detta garn :)



Mössbehov

Nej, jag har inget akut behov av möss, bevare mig väl. När man tittar ut i dag, denna farsdag, så kunde man tro att det är tidig september istf mitten av november som det faktiskt är. Det regnar och är plusgrader. Jag som älskar våra årstider önskar att det kunde börja snöa nån gång, allt blir så mycket ljusare och "renare" då. Det börjar bli mörkt redan kl 16 som det är nu.

Men vintern kommer nog, det gör den varenda år ;) Konstigt nog har jag x antal sjalar och halsdukar men bara ett fåtal mössor som jag använder! Detta måste jag genast råda bot på! Hittade en mössa på Drops som jag hade garnet till hemma, i fredags satte jag upp maskorna. Garnet känns underbart i händerna, får se sen hur det är mot huden, hälsningar den superkänsliga stickaren.




Mönstret hittar ni på Drops design, här närmare bestämt.



torsdag 7 november 2013

Irma

Jag har världens bästa farmor. Vi har tillsammans gått igenom så himla mycket, hon är mig så nära och så kär, så kär. När jag var liten arbetade hon på Oravais fabrik, hon skötte försäljningen, höll till i lagret och reste två gånger i året på den stora Vateva-mässan i Helsingfors. Jag minns de stora klädlagren, massor, massor med klänningar högt upp i tak, i långa rader. Varje modell som syddes upp hade ett mönsterblad med en ritad teckning av klänningen/kjolen/skjortan. Upp i hörnet stansade de fast ett tygprov i vilken denna skulle sys upp. Vartefter denna ritning blev "överflödig", tog hon hand om alla dessa prover. De blev finfina gardiner, mattor, dukar och filtar i dockskåpet!

Det var ju inte det här jag skulle skriva om dock :) Jag fick i höstas ett provnystan när jag var på besök till en av mina garnleverantörer, genast kom jag att tänka på farmor. Garnet har silvertrådar i sig, matchar farmors silrviga hår :) När jag "helt plötsligt kom ihåg" att hon hade födelsedag för några veckor sen började jag sticka för brinnkära livet. Det har varit lite segt och jobbigt den sista tiden, orken är inte vad den brukar vara, så jag hann inte få halsduken färdig i tid. När farmor och farfar kom för att handla på hennes födelsedag (de handlar alltid på torsdagar och födelsedagen råkade vara på en torsdag), visade jag henne halsduken och frågade hur lång hon ville att den skulle vara.




Idag fick hon halsduken. Den var perfekt längd, precis som hon ville ha den. Ett helt nystan fick åt. Mönstret till halsduken finns i mitt huvud, ska skriva ner det sen så får den som vill också sticka en Irma. Så heter hon, min älskade farmor, därför heter även halsduken så <3 p="">





Garnet heter Mille colori och är från Jawoll. Jag har stickat med stickor nr 4.







tisdag 5 november 2013

Vitamin D

Här är nu äntligen berättelsen om min Vitamin D-kofta. Den kofta, som jag fått absolut mest beröm för, nånsin. Ja, inte bara utav de koftor jag stickat, inte för nåt har jag fått så många kommentarer som för denna. Har fått öva mig att inte säga "Nåja, den är nu bara en sån här", utan faktiskt säga "Tack! Jag tycker jättemycket om den!". Inte alltid så lätt ;)

Det var en gång ett stickläger. I Fattigskogen. Drömmen.



Väl framme vid lägret påbörjade jag denna stickning, Vitamin D.



Det stickades på den både ute och inne. Både på kvällen och på dagen. Med och utan vin till.




Sakta växte den. Ju mer jag stickade, desto mer tyckte jag om den.




På väg hem från lägret stickade jag när Susanne körde.




Även på båten till Finland åkte stickningen fram.




Den blev klar, den badade och den blockades.

Jag använde den, ofta. Varje gång jag hade den på mig, var det nån som kommenterade den. Kändes fint.

Så var det dags för ett stickläger till, denna gång vid Pörkenäs i Finland. När underbara Lisa erbjöd sig fotografera koftan var det jag som fick agera modell. Inte en van sådan, I might add. Men roligt hade vi, när vi fotade ;)















På bilden nedan ser den observante ett litet "fel". När jag märkte det blev jag först irriterad och var nästan på vippen att riva upp fram till "felet". Men så började jag tänka. Den här koftan är stickad med kära vänner omkring mig. Vänner som gjorde att man fick skratta, prata och ha roligt, hela tiden. Ibland till och med så roligt, att man kommer bort sig i mönstret lite. I allt detta roligt stickade jag ett hål för mycket på sista varvet av ökningar. Det här hålet representerar numera Fattigskogen. In i detta hål ryms så oändligt mycket kärlek och saknad. Inte för nåt i världen vill jag ha koftan utan Fattigskogen. Varje gång jag tar på mig den blir jag påmind om allt det härliga, alla minnen, alla samtal, alla skratt och tårar.



Tack till Lisa som fotade, du är bäst!

Mönster: Vitamin D
Stickor: Knit pro rundstickor nr 3,75 mm
Garn: Limmo design Tunt sockgarn, färgen Saffran
Åtgång: ~ 2½ härvor

(På bilderna ser ni även min stickade kjol, Carnaby, som jag också tokgillar! Den är stickad i Superwash merino från Artesano).

söndag 3 november 2013

Spiral cowl

Ibland tar det länge att få ett projekt helt färdigt. Som den här halskragen. Jag har stickat den i början av juli, under en bilresa ner till Helsingfors. Nyss tog jag den från blockning och fäste trådarna. Så från att ha satt upp maskorna till att kunna använda kragen tog det "bara"4 månader...





Mönster: Spiral cowl
Garn: Silk blend från Manos del Uruguay
Åtgång: 69 g
Stickor: Knit pro (KP) 4 mm