tisdag 27 november 2012

Fotodag

Idag är det EFIT. Fler deltagare hittar du här.

Kl 8.15

Tittar in hos Ulrika och ser att det är EFIT idag. Ska försöka mig på att fota min arbetsdag, laddar eventuellt upp bilderna först ikväll.



Kl 9.15

Nyduschad, ska föna håret och göra mig klar för jobbet.


Kl 10.15 - 11.15

På väg till jobbet, uträttar en massa ärenden på vägen till jobbet. Blir bland annat ombedd att hålla 3 (!!) st kurser i Arbetarinstitutet till våren :)

Kl 12.15

Hämtar in klistermärken ur bilen.Ska användas på torsdag när vi ordnar JULKUL i butiken :)




Kl 13.15

Vi renoverar lite i butiken. Fönstren ut mot gatan är enkla (!) vilket gör att vi eldar åt kråkorna. Detta åtgärdas nu iom att vi isolerar ordentligt.



Kl 14.15

Då målar jag. Det blir snyggt! Och ljust, trots att vi stänger ute dagsljuset. Det kommer att komma hyllor framför bakväggen så den kommer inte att synas så bra.


Kl 15.15 - 17.15

Då målar vi, möblerar, flyttar och funderar... Sista bilden från butiken idag ;)



Kl 18.15

Startar hemåt.




En bonusbild (mörk sådan, saknar snön!) på butiken i julskrud :)





Kl 19.15

Har städat undan i köket och startat diskmaskinen.






Kl 20.12

Stickar julkula i rött och guld.





Kl 21.15

Sätter mig framför datorn. Uppdaterar bloggen, kollar facebook och garnstugans mail innan jag går och sova. Tidig kväll idag, helt slut. Så tack för idag och vi ses igen! :)

 


söndag 18 november 2012

Handarbetsmässa

Oj oj en sån dag igår var. Full av nya idéer, bekantskaper, inspiration och lycka kom jag hem igår kväll.

Det första jag gjorde när jag kom till Pirkkahallen, var att invänta mitt sällskap ur den andra Svanbäcks bussen. När vi sammanstrålat med Linda, stegade vi bestämt mot Idea-lava och Arne & Carlos!!

Måste medge att jag inte stickat en endaste julkula, ännu. Men de var så sypmatiska, så trevliga, så down to earth, Arne & Carlos, på nåt sätt. Jag var mycket imponerad. Fick mitt ex av Joulupallot signerad så lite starstruck blev jag allt ;)


















Arne pratade och skrattade mest hela tiden, medan Carlos räknade maskor :D

Jag handlade en del, mycket mindre än jag trodde jag skulle göra ;)



Cascade Heritage Silk. Ska bli en sjal, antingen en stooor Opsa eller en stooor Swallowtail.




Vuorelma Veto. Bara för att jag älskar färgerna! Blir eventuellt sockor, vantar eller en sjal av nåt slag.




3 nystan Linie 110 Timona, ska bli julekuler! :D



Mycket praktiska pannlappar och förvaring för strumpstickorna när man packar ner stickningen. Köpta av Ullakko, titta in på hennes fina produkter!



Och så BOKEN. Fanns bara på finska, men det borde inte vara nåt problem ;) Ska sätta mig i soffan nu, omgiven av röda och vita garn och sticka julekuler :) I slutet av november kommer vi att ordna JULKUL vid M-boden i Munsala, då ska vi sticka julgransbollar så det står härliga till!


tisdag 13 november 2012

Coriolis

Fick sjalen klar för länge sen. Satte den i blöt i helgen. Efter att ha sköljt sjalen minst tjugo gånger, i alltid lika smutsigt vatten, spände jag ut den igår. Blev faktiskt lite besviken över hur ett så dyrbart garn släpper så massor med färg! När jag nålade ut sjalen var mina händer orange av allt ludd som lossnade från sjalen :/ Men mjuk och go är den och den underbara färgen finns kvar :)

Sjalen tycker jag var svårblockad, jag ville inte riktigt få till formen som jag sett på Ravelry. Men slutresultatet är jag nöjd med.






Kiitos vielä kerran rakas SNY tästä ihanasta langasta! (Fick garnet utav min hemliga vän i oktober paketet, tack!)

Nålade nyss ut min Leaving cowl också. Såå fin gul färg!




onsdag 7 november 2012

Postfest av sällan skådat slag

Idag har nog varit den bästa postdagen på mycket länge. Redan på jobbet fick jag meddelande om att mitt paket fullt med ljuvliga Mary Kay produkter finns att hämtas.





 När jag stod i kön för att lösa ut detta paket fick jag nästa meddelande. Vid Posten kunde paketet från Hobby hall hämtas. In till stan snabbt som ögat. Packade upp ljuuvliga röda ugnsformar, en med lock och två rektangulära, en som är testad redan och får klart godkänt.






Sen när jag baxar in allt, ser jag ett paket på bordet. SNY! Oj oj, en sån dag :) I paketet som min hemliga vän skickade fanns fyra nystan mjukaste mjuka Primula classic från Adriafil, tre bruna och ett vitt. Även handkräm, choklad och värmeljus fanns i paketet. Så fint, alltsammans!







Pitää hieman miettiä, mitä langoista neulon. Ensimmäisenä kävi mielessä, että teen pipon. Mutta, mietintämyssyyn menee :) Ja rakas sny, pakettisi on ollut kaikkea paitsi pelkistettyjä, ne on ollut niin MINÄ! Kaikki ovat olleet täysi napakymppejä. Tuhannet kiitokset myös tästä ihanasta paketista!!

Ps. Bilderna känner kanske några av er igen. Jag finns med på Instagram, du hittar mig under namnet Ickamicka.

tisdag 6 november 2012

Önskesockor

Min dotter bad mig sticka ett par sockor åt henne, ett par svarta sådana. När hon ber om nåt stickat, då släpper jag allt annat, hon ber sällan att jag ska sticka nåt åt henne ;)

Men att sticka ett par svarta sockor är inte nåt jag vill göra på en tid, svårt att se maskorna tycker jag. Men sockorna är färdiga och redan i god användning, bra så :)

 Här följer en sammanfattning hur jag stickat sockorna:



ÖNSKESOCKAN

Jag satte upp 14 maskor per sticka, Nalle aloe vera garn. Sticka resår *1 vriden rät, 1 avig* i 12 varv. Sticka sedan slätstickning till skaftet är utav önskad längd. 

Hällappen stickas över två stickor, dvs 28 maskor. Lyft 1 maska, 1 rät, upprepa stickan ut. På aviga varvet lyfter du första maskan, med garnet framför stickan, resten av maskorna avigt. Upprepa dessa två varv så du har totalt 28 varv på hällappen. På varv 29 stickar du vanligt, dvs räta maskor, tills du har 10 maskor kvar på vänstra stickan, lyft 1 m, sticka 1 m rär, dra den lyfta över den stickade maskan, vänd arbetet. Lyft första maskan och sticka aviga maskor tills du har 10 maskor kvar på vänstra sticka, sticka 2 m tills avigt. Nästa räta varv stickar du tills du kommer till en maska innan den förra minskingen, lyft den sista maskan, sticka 1 m r, dra den lyfta över, vänd. Lyft första maskan avigt, sticka till den sista maskan innan förra minskingen, sticka 2 m avigt tillsammans. Upprepa dessa varv tills du har 10 maskor kvar, det sista varvet blir ett avigt varv.

Sticka 5 maskor, ta en ny sticka och sticka 5 maskor. Med den samma stickan du nyss stickade med, plocka upp 14 maskor längs kanten. Sticka fotens stickor rätt. När du stickat två stickor, plocka med en ny sticka upp 14 maskor vid andra kanten, sticka sist de 5 maskorna på samma sticka. Du har alltså 19 maskor, 14 maskor, 14 maskor och 19 maskor på stickorna.

Sticka nr 1: sticka tills du har 3 maskor kvar, två m rätt tillsammans. Sticka nr 2 och 3, räta maskor. Sticka nr 4, sticka 1 m rät, lyft nästa maska, sticka 1 m rät, lyft den lyfta maskan över den stickade, du gör alltså en minskning. Jag stickar detta "minskningsvarv" på varje varv, om man vill kan man sticka ett varv med endast räta maskor emellan. Jag upprepade minskningsvarvet tills jag hade 14 maskor på varje sticka. Sticka sedan tills foten har önskad längd, ca 4-5 cm kortare än foten.

Gör tåminskingarna i början av sticka nr 1 och 3 och i slutet av sticka nr 2 och 4. När du håller i din stickning, kallar jag den sticka du har i högra handen när hälen är på baksidan av stickningen, för sticka 1. Minskingen för sticka 1 och 3: sticka 1 maska, lyft 1 m, sticka 1 m, dra den lyfta maskan över den stickade. Minskningen för sticka 2 och 4: sticka tills du har 3 maskor kvar på stickan, 2 maskor tills, 1 rät. Sticka ett vanligt varv. Upprepa dessa två varv tills du har 8 maskor kvar på var sticka, sticka sedan minskningsvarvet varje varv, tills du har 4 maskor kvar på var sticka. På det sista varvet stickar jag "framsidan" av sockan med en sticka och baksidan med en sticka, jag har alltså bara två stickor fast i arbetet. När du håller arbetet i handen, ska garnet sitta i högra kanten, bak i arbetet. Grafta sedan ihop tån, hur du gör det hittar du en fin beskrivning här eller här

Det här är ett "mönster" som jag snabbt knåpade ihop nu så om ni finner nåt fel i det, vänligen meddela mig så rättar jag till det :)