onsdag 30 december 2009

Hemmasockor

Under julledigheten har jag suttit och stickat på ett par mys-hemmasockor till mig själv. Det tog lite över två dagar att få dem färdiga, skönt med ledigt!









Garn: Novita Nalle aloe vera orange och Nalle Aloe vera Marjaretki färgen Lakka till ränderna

Åtgång: 73 g

Stickor: Knit pro strumpstickor nr 3,5 mm (eller var det 3,25 mm??)

EDIT: Det var storlek 3 mm...

Mönster: 3 rät 1 avig på skaften, foten helt vanlig...

Jag blir helt tokig på den här kameran! Bilderna blir ju helkassa!!! Jag förstår mig helt enkelt inte på den, för många alternativ. Ok, en orsak kanske är att jag aldrig har läst instruktionsboken, borde säkert leta fram den... Bilderna blir för oskarpa, färgerna blir helt fel, både med och utan blixt. Men det får duga... Utav det orange garnet som blev kvar håller jag på med ett par sockor till lille R. Han som för övrigt blev en månad gammal igår! Efter jobbet idag var jag in via handarbetsaffären i stan och skaffade garn till en hemlis och till en tunika till mig själv, den här... Härlig, visst?!

torsdag 24 december 2009

Julfrid

Skinkan är stekt och griljerad, lådorna väntar i kylskåpet. Kavring och jullimpa samsas i brödskåpet. Musten står på rad i kylsåpet och choklad finns i skålar på borden. Granen står så grön och grann i stugan... Med andra ord, DET ÄR JUL!! Vilma blev helt uppspelt över sin julklapp i morse. Hon nafsade, bet, snusade och slog med tassen för att få upp paketet. Dottern fick hjälpa till för att få upp paketet. Efter detta visade Vilma mycket stort intresse för de övriga julklapparna under granen :) Dottern kunde inte vänta till kvällen utan ville dela ut sina julklappar till oss nu redan. Förväntan lyste i hennes ögon när jag öppnade hennes mjuka paket till mig, ett nystan Huopanen mix i bruna nyanser, hon vet vad mamma vill ha ;) Ska bli en pannlapp, kom vi fram till.

Nu ska jag påbörja Sill á la Russe, sätta upp en kastrull julgröt och sen väntar julbastun.

(Min jultomtesamling utökades med en tomte till igår... En tomte med skidor fanns i grannarnas paket, tack för det!! Jag älskar mina Aarikka-tomtar :) )







JAG ÖNSKAR ER ALLA EN FRIDFULL JUL FULL MED MÅNGA MJUKA PAKET!!

tisdag 22 december 2009

Julklapp jag kan visa ;)

Dottern beställde en halsduk till sin kompis i julklapp... Beställningen levererades typ i september, men först igår fick jag den färdig... När jag kommit halvvägs sa dottern att önskningen tydligen varit en annan, en baktus... Hon ville inte att jag skulle riva upp den här, utan jag stickade den klart. Vi kan ju sticka en till åt henne sen, var dotterns lösning :) Det här garnet hade vännen valt ut då i höstas, det skulle för den delen inte ha passat till en baktus, det är alldeles för tjockt...









Garn: Novita Polaris, sista fotot överensstämmer bäst med verkligheten...

Stickor: Knit pro parstickor nr 8

Åtgång: 184 g

Mönster: Eget hopkok av aviga och räta maskor :)

Åt vem?: Dotterns bästa vän



Till sist en bild på en bok jag varmt kan rekommendera så här innan jul... Jag köpte min då jag var på julmarknad i Munsala på lucia... "Det lackar mot jul" utgiven av finska Marthaförbundet. Igår gjorde jag gravad sik, receptet ur denna bok... Köp den!! Inspirerande och stämningsfull, härliga bilder att bara njuta av!


söndag 20 december 2009

Färdig!

Hjuh, äntligen är julklapparna färdiga! Jag hann bli nervös om jag skulle hinna iom att klapparnas vara eller inte vara hängde på en kurskamrat... Men som sagt är allt nu ok. Nöjd sitter jag och tittar på högen, önskar jag kunde visa er. Men jag tror åtminstone en av mina svägerskor läser bloggen så jag vågar inte lägga in en bild nu. Det får bli efter julen...

Jag sitter nu här och väntar hem dottern. Vi ska in till stan på sista minuten julklappar. Hon ska köpa sina klappar åt oss och jag har några kvar att införskaffa. Hon sa att jag inte får komma med andra varvet, då får jag sätta mig i caféet och vänta på henne då hon köper min julklapp :) Det ska väl gå an, får se om jag packar med mig en stickning...

Julen närmar sig med stormsteg. När vi kommer hem ska vi pynta här hemma. Ta fram tomtarna och dekorera lite... KM kommer hem på tisdag, härligt :) I morgon ska jag köpa min eko julskinka som jag satt undan på jobbet, får ta den och tina direkt. Sill á la russe ska göras innan julafton, lådorna köper jag färdiga.

När jag var på julmarknad på lucia hittade jag en underbar bok, Det lackar mot jul av finska marthaförbundet. I den hittade jag ett recept som jag skulle vilja testa, gravad sik. Måste se om betjäningsdisken är öppen på varuhuset idag... Nu kom dottern så vi ska åka iväg mot stan. Ha en fortsatt trevlig söndagkväll!

tisdag 15 december 2009

Före - Efter

Tänkte jag skulle visa er lite bilder från vårt vardagsrum... Jag skaffade nya överdrag till vår Ektorp soffa i början av december, blev trött på att hela tiden tvätta de vita... Jag visste nog att jag skulle få ångra mig då vi köpte den vita soffan, men är man envis så är man och köper det man vill ha. Jag sa då redan att jag högst antagligen kommer att ångra mig... Det vita är fortfarande jättesnyggt, så länge det är nytvättat och rent. Men nu har det som sagt ändrat lite:

Vardagsrummet före: (Stjärnan i fönstret är Nykarlebystjärnan. Ett älskat arvegods efter min mormor...)





Vardagsrummet efter:







fredag 11 december 2009

Julinspiration

Det hade jag helt glömt... För en vecka sen gick jag och min brorsdotter på stan. Vi beundrade de vackra jullamporna som är uppsatta i en rondell här i stan, vackert! Enligt min granne har lamporna funnits i träden redan ifjol men av nån anledning har jag inte lagt märke till dem innan nu. De lär ha varit upphängda annorlunda i fjol... Här har ni lite bilder:










WLK 1 & 2

Idag kom de äntligen... Böckerna/häftena jag beställde i förra veckan... Jag pratar alltså om Whimiscal little knits 1 och 2 av Ysolda Teague! Härliga och inspirerande bilder, precis som hennes blogg. Jag letade först fram mönstret till Ishbel, tror det blir den första jag stickar. Om jag förstår mig på mönstret vill säga. Jag ögnade snabbt igenom det nyss och fick inte riktigt klarhet i hur jag ska börja. Positivt är att det både finns beskrivning skriven och i diagram, underlättar kanske och hoppeligen lite...







Sen fick jag också lite garn hemskickat på posten idag. Jag beställde Drops nya garn Delight från Tapio lankatalo. Känns skönt och mjukt, färgen är härlig! Kommer säkert att passa bra till mössan och fingervantarna jag har på gång... Jag hade tänkt sticka en Lacy baktus av garnet, men får se om det blir en Ishbel i alla fall... Först ska jag sticka klart vanten, men det blir knappast den här helgen. Maken är hemma och vi har en massa inplanerat. Nu närmast ska vi köra iväg och tvätta bilen, detta innan det blir smällkallt nästa vecka. Ha en underbar helg, om vi inte hörs innan nästa vecka!!


torsdag 10 december 2009

Hemlis 6, första paketet!

Vilka underbara postdagar! Idag väntade ett härligt limegrönt tjockt kuvert i min postlåda när jag kom hem!! Hemlis!! Jippii!!










I paketet fanns Daim choklad (som tillsammans med vit- och mintchoklad är absolut favoritchoklad nummer ett!!), ett kort, tepåsar, torkade trattkantareller (underbart!!) och en härva underbart ullgarn från Ullcentrum på Öland! Färgen på garnet är mer än mitt i prick, precis mina älsklingsfärger!! Härlig höstkombination :) Underbart! Färgerna på garnet är dock tydligen svåra att fånga på bild, det som ser grått ut är egentligen härligt skogsgrön... Svamparna ska jag sätta i en köttgryta till helgen, perfekt! Så tusen tack, du stickande hundägare från södra Sverige ;)

Snyyni paljastui :)

Elikkäs... Toissa päivänä kun tulin illalla kotiin töistä, huomasin postilaatikossa postilapun... Paketti oli saapunut ja posti oli jo kiinni!! Pitkän yön ja päivän jälkeen sain haettua paketin kotiin...
Kotona sitten avaamaan. Laatikosta paljastui kaksi pakettia, kirja ja kortti... Ihana kirja!! Sattuu tosiaan löytymään kirjahyllystäni ruotiksi, mut se ei haittaa yhtään!! Saanpahan harjoitella näitä virkkaustermejä myös suomeksi :)







Herkkujakin paketista löytyi... Pussillinen nalle hedelmäkarkkeja (eihän kukaan huomaa että pussi on kuvassa tyhjä??) ja suklaata. Nam. Suklaan säästän pahan päivän varalle :)

Lahjapaketit sitten... En ole tunnetusti luonteeltani sellainen, että pystyisin säästämän paketit jouluun, joten ei muuta kuin auki ;) Ensimmäisestä paketista löytyi vyyhti Adriafilin merinolankaa, seitinohutta lanka! Varmaan ihana huiviksi, pitää pistää mietintämyssyyn minkä ohjeen tähän valitsen... Myös pussillinen ihania nappeja löytyi!! Siitä toisesta paketista löytyi ihanat lapaset, 7 veikasta lapun mukaan, mutta taitaa olla itse värjättyä kun on vähän "täplikäs" toi pinta? Ihanat ne ovat kuitenkin ja sopivat kuin juuri minulle olisi tehdyt :D







Suurkiitos sinulle Sny tästä kaudesta. On ollut tosi ihana saada sinulta paketteja. Joten iso hali ja rutistus sinulle Liinu!! Ihanaa joulun odotusaikaa myös sinulle!! Ja en ole arvannut yhtään kuka minun snyyni on ollut, ajattelin ihan jättää joulukuulle että selviää :)

Nej, se det snöar!!

Tack till Emma som gav tips om var jag kan hitta snö till bloggen :) Det fungerade! Jag måste se över mallen lite ännu, skulle vilja ha lite juligare blogg... Får se när jag hinner, kanske efter jul!! ;)

KM kommer hem efter nästan 2 veckor i Kemi idag... Skönt att få ha honom hemma igen, om än för bara 4 dagar... Sen när han kommer hem nästa gång, då är det nästan jul!! Tänka sig... Många planer har vi inför helgen. Bl.a. ska han med sin halvbror på bilinspektion (tack och lov har inte KM bilfeber, det står brodern för...), vi ska och beundra lilla gossen (gubben har inte sett underverket än!), jag ska på julmarknad med garnstugan till Munsala och sist men inte minst är det julshopping som gäller. Alla julklappar måste inhandlas nu i helgen, annars hinner vi inte få allt klart :( No pressure...

I går hade ett gäng glada stickerskor lillajulfest hemma hos oss. Mysigt med tända ljus överallt, glögg och pepparkaka, choklad, Celine Dions julskiva i cd:n och stickning. Ja, tomten kom också och delade ut paket!! En härlig disktrasa med bullerecept + ett måttband fanns i mitt paket, härligt :) Glöggen räckte och blev över, i morse drack jag och barnen rykande varm glögg som stått i termosen över natten! Jag stickade på mina fingervantar, den ena är nu klar. Vantarna är en del av ett set, mössan stickade jag i bussen till och från Haparanda i förra helgen. Bilder kommer sen när andra vanten också är klar.

Ja suuri kiitos salaiselle, tai ei enää niin salaiselle, ystävälle!! Viimeinen paketti saapui eilen, aivan ihana paketti!! Postaan tästä tarkemmin illalla kun ehdin niitä kuvia ottaa... Jos huonosti aikaa on, voi olla että menee maanantaille ennen kuin ehdin... Mutta kiitos jo nyt!! :D

torsdag 3 december 2009

Baby kofta

Den 1 oktober fick en av mina käraste barndomsvänner sitt femte barn, en liten pojke. Samma dag som jag fick veta att hon var gravid, alltså i januari, hade jag påbörjat denna kofta, ovetandes om åt vem jag skulle ge den. Vi skämtade om att jag omedvetet visste att hon var gravid :)

Av nån anledning räckte det länge innan jag fick koftan klart. Knapplisten tog typ 3 månader att sticka ;) Tappade lusten helt enkelt... Men nu är den klar, knapparna isydda och den ät lätt blockad. Får se om den passar på pojken idag, om inte får jag ta hem den och försöka åtgärda eventuella "fel" med ny blockning. Nu ska jag ta itu med en beställning, bröstvärmare?! :)








Garn: Novita wool, färg grön

Stickor: Knit pro rundsticka nr 3,5 mm

Åtgång: 91 g

Mönster: Ur en Moda tidning, minns inte vilken nummer och orkar inte leta fram tidningen ;)

onsdag 2 december 2009

Tomtesockor

Maskade nyss av maskorna på dotterns bas sockor. Sköna tycker jag, pickiga tycker dottern?! Hur kan de vara det, de är ju med aloe vera och borde vara mjuka och gosiga? Nå, hon får ha strumpor under så går det kanske bättre. Jag hade menat brodera vita snöflingor på sidorna av sockskaften, får se om det blir av eller inte...




Garn: Novita Nalle aloe vera, färg röd

Åtgång: 60 g

Stickor: Knit pro strumpstickor nr 3

Mönster: Bas sockor

(Jag undrar just vad Vilma letar efter på mattan??! Hon ville tydligen också vara med på bild...)

Till sist får ni även en bild från helgens julmarknad... Det finns inte många färger av Shibui sock kvar i lager, det har varit ett mycket omtyckt garn!!

I morgon är det förresten dags igen för stickcafé!! Välkommen till Calles konditori på Storgatan kl 18.30 - 20.30. Vi ses!!

tisdag 1 december 2009

Tävling!

Hos Stickfrossa kan man delta i denna tävling... Garnet är underbart!! Jag skulle bli såååå glad om jag vann det :)